We weten dat suiker slecht voor ons is. Toch zijn velen van ons niet doordrongen van hóe slecht suikers (en geraffineerde koolhydraten die direct in suiker worden omgezet) zijn, zeker niet mensen die van nature slank zijn. Ook hebben veel mensen niet door hoeveel suiker ze ongemerkt eten, omdat suiker in heel veel producten verstopt zit. In soepen, dressings, ‘gezonde’ ontbijtproducten en sapjes, nootjes etc.
Als je wist wat suiker allemaal doet met je lijf zou je wel beter oppassen. Hier zes steengoede redenen om suiker en geraffineerde koolhydraten links te laten liggen:
1. Suiker is verslavend
Kun je je ‘trek in iets zoets’, simpelweg niet weerstaan? Dat is wat suiker met je doet. We zijn biologisch geprogrammeerd om zoetigheid lekker te vinden en wanneer we het eten wordt er dopamine in onze hersenen aangemaakt; een geluksstofje. Ons brein herkent deze ontwikkeling en snakt naar meer suiker. In feite reageert het hetzelfde op suiker als op morfine en heroïne.
Maar die fijne ‘suikerrush’ is maar tijdelijk en wordt meestal al snel gevolgd door een ‘suikercrash’. Dan worden we moe en hongerig en willen we weer méér. Al snel is er sprake van een vicieuze cirkel: hoe meer suiker je eet, hoe meer je nodig hebt voor hetzelfde opbeurende effect.
2. Suiker verhoogt risico op hartproblemen
Een teveel aan suiker wordt opgeslagen in je lever, in de vorm van zogenaamde triglyceriden. Dat zijn vetachtige stoffen die aan vaatwanden blijven kleven als ze door onze bloedbaan stromen. Hoge triglyceridenwaarden dragen bij aan de ontwikkeling van ‘slagaderziekte’, waarbij slagaders zich vernauwen en het risico op een hartinfarct toeneemt. Daarnaast verlagen geraffineerde suikers het ‘goede cholesterol’ (HDL), terwijl dat het ‘slechte’ LDL-cholesterol in ons lichaam moet opruimen. Ook dat veroorzaakt een groter risico op hart- en vaatziekten.
3. Suiker veroorzaakt chronische ziekten en kanker
Suiker eten staat direct in verband met het ontwikkelen van chronische ziekten. Alleen al omdat dikker wordt als je veel suiker eet; met overgewicht heb je immers een veel grotere kans op hartziekten, bepaalde vormen van kanker en natuurlijk diabetes type 2.
Als je veel suiker (of geraffineerde koolhydraten) eet, stijgt ook je insulinepeil. Wanneer dit constant gebeurt, kunnen je cellen resistent voor insuline worden. Je lichaam maakt dan almaar meer insuline aan, waardoor je nog resistenter wordt. Insulineresistentie is uiteindelijk de voorloper van diabetes type II. Bovendien kan het leiden tot een hoge bloeddruk, kanker, hartziekten, veroudering van de hersenen, dementie en ga zo nog maar even door.
4. Suiker veroorzaakt ontstekingen
Door suikers krijg je gemakkelijker ontstekingen in je lichaam en die zijn weer het begin van zo’n beetje alle chronische gezondheidsproblemen; van artritis en eczeem tot dementie en beroerten.
5. Suiker bevordert stress
Een eetpatroon met veel suiker en geraffineerde koolhydraten heeft ook invloed op ons humeur en onze reactie op stress. Als onze bloedsuikerspiegel instabiel is, komen we terecht in een vicieuze cirkel: suikerpieken- en dippen die ons humeurig, prikkelbaar en hongerig maken. Dat gooit ons hele hormonensysteem overhoop, waardoor we ons naar en angstig kunnen voelen.
6. Suiker onderdrukt het immuunsysteem
Als je je afvraagt waarom je maar niet van die vervelende hoest of verkoudheid afkomt: suiker kan wel eens de boosdoener zijn. Suikers en geraffineerde koolhydraten staan erom bekend dat ze ons immuunsysteem minder werkzaam maken. Dat onderdrukkende effect start al binnen 30 minuten en duurt zo’n vijf uur. Als je dus gedurende de dag veel suiker eet, krijgt je immuunsysteem voortdurend een klap te verduren.
Hoeveel suiker is nog gezond?
Volgens de huidige richtlijnen ligt de grens voor vrouwen op 6 klontjes per dag en bij mannen op 9 klontjes per dag. Dat lijk heel wat, maar een flink bord tomatensoep bijvoorbeeld bevat al snel 4 klontjes suiker, evenals ontbijtyoghurt. Een groot glas frisdrank maar ook een groot glas vers sap bevat meer dan 6 klontjes suiker.
Stoppen met suiker werkt!
Het goede nieuws? Als je je suikerinname eenmaal terug schroeft, merk je al binnen een paar weken dat iets wat eerst nog heerlijk zoet smaakte, nu veel te zoet lijkt. Daardoor hunker je automatisch ook minder naar zoetigheid!
Bron: Irish Independent